Specialistklinikens tillkomst

Tandläkare Sture Friedner är grundare och initiativtagare till Specialistkliniken. Redan under åren som tandläkare i Tyresö började han fundera på hur man skulle kunna hjälpa de tandvårdsrädda patienterna på bättre sätt. Den allmänna tandvårdsförsäkringen som den var utformad åren 1974-1998 satte dock ett effektivt stopp för alla konstruktiva initiativ och gjorde det omöjligt att gå vid sidan om formen för de gängse tandläkarmottagningarna.

Narkoskliniken AB på Södermalm i Stockholm startades emellertid där hundratals tandvårdsrädda patienter och patienter med svåra kväljreaktioner fick hjälp under narkos och lustgas. Tillsammans med sin narkosläkare utformades idéerna om en större mottagning som kunde ta emot patienter från hela landet och resten av världen och där erfarna tandläkare, läkare och psykologer samarbetade i ett team. 1999 kunde drömmarna förverkligas och den nya mottagningen öppnade under namnetSpecialistkliniken för Narkos och behandling av Tandvårdsrädsla på Kungsholmen med det inskrivna målet att vara:

En praktik för mottagning av tandvårdsrädda patienter och andra svårbehandlade patientgrupper som kräver speciellt omhändertagande (t.ex. handikappade patienter och patienter med avvikande reaktion för metaller).

Mottagning utvidgades 2002 med en grannlokal med egen ingång och finns nu på de bägge adresserna Rålambsvägen 10A och 10B, men är ändå en och samma mottagning. Här samarbetar teoretiskt/kliniskt erfarna och duktiga tandläkare, psykologer och psykoterapeuter samt läkare för att hjälpa patienter att komma bort från sin tandvårdsrädsla. Specialistkliniken erbjuder behandling av tänderna under narkos, lustgas, hypnos och lugnande mediciner, men även behandling för själva tandvårdsrädslan genom psykoterapi (t ex KBT), vilket sker i samarbete med Landstinget till en kraftigt reducerad patientavgift. Mottagningen som är amalgamfri, är utrustad med speciella suganordningar och fläktar, och amalgamsanering utförs under narkos.

Specialistkliniken är i dag Sveriges största mottagning för smärtfri behandling av tandvårdsrädda patienter och erbjuder det mest kompletta utbudet av behandlingsmetoder som står att få i landet. Vidareutveckling av mottagningen pågår konstant liksom fortbildning av personalen. Uppföljningar som görs har visat att patienterna är extremt nöjda med den behandling och det bemötande de fått på mottagningen! Flera tidningsartiklar har skrivits om nöjda patienter som säger samma sak (se några underPress/Artiklar), vilket ju är väldigt roligt och stimulerande för oss som arbetar här.

Specialistkliniken är belägen i en modern fastighet byggd 1989 och är lättillgänglig med mycket goda kommunikationer. Mottagningen är helt handikappanpassad med bl a stora hissar utan trösklar. Mottagningen bedriver ett aktivt miljö- och kvalitetssäkringsarbete och källsorterar.

 

Kontakta oss!