FAQ – ofta ställda frågor

Här hittar du svar på våra vanligaste frågor om narkos, att sövas hos tandläkaren, lustgas och mycket mer.

Kan jag laga alla tänder under ett enda besök under narkos hos er?

Ja allra oftast. Vår målsättning är alltid att behandla dig vid så få tillfällen som möjligt. Men om du till exempel behöver en krona, bro eller protes så måste tandteknikern ha tid för tillverkningen. I dessa fall behöver vi behandla dig vid mer än ett tillfälle. Även vid mycket omfattande behandlingar, till exempel flera rotfyllningar, stora amalgamsaneringar och så vidare kan mer än en behandling vara nödvändig.

Jag har hört att man inte kan ta bort visdomständer under narkos?

Fel, det kan vi göra. Genom att vi på Narkoskliniken alltid använder narkos med säkrade luftvägar (samma sorts narkos som används vid operationer på sjukhus) så kan vi utföra alla sorters behandlingar under narkos, även de mest omfattande. Bra med narkos även för dig som har lätt för att må illa när du får saker långt bak i munnen.

Använder inte alla tandläkare narkos med säkrade luftvägar som Narkoskliniken gör?

Nej, tyvärr inte. Många mottagningar som annonserar om narkos erbjuder ”sederingar” vilket är en lättare sövning utan säkrade luftvägar. Att då utföra behandlingar långt bak i munnen som till exempel utdragning av visdomständer eller avtryckstagning för kronor eller broar kan medföra risk att andas in föremål i lungorna. På Narkoskliniken behöver du inte fundera över detta eftersom vi aldrig använder denna form av sövning.

Jag är rädd även för att sövas!

Narkos med säkrade luftvägar som Narkoskliniken alltid använder är säkert. Våra erfarna narkosläkare kontrollerar alltid din hälsa innan de söver dig och du står hela tiden under övervakning till dess du går hem igen. Hos Narkoskliniken är du i mycket goda händer och aldrig ensam! Är du orolig eller spruträdd kan du få något lugnande före behandlingen så att du mår bra!

Vad är det för skillnad på att bli behandlad under lustgas och narkos?

När du får lustgas sover du inte utan är vaken men känner dig oftast så lugn att du klarar av tandbehandlingen på vanligt sätt.
Under narkos sover du så djupt att ingenting i tandbehandlingen ofrivilligt kan väcka dig.

Kan man laga alla tänder under ett enda besök även med lustgas?

Det beror ju på hur mycket som behöver göras. Själva lustgasbehandlingen tar tid och man får räkna med att man bara hinner med en eller ett par tänder vid varje behandling.

Vad innebär det att gå i psykoterapi hos Narkoskliniken?

Psykoterapi ges för att du ska kunna bli av med din tandvårdsrädsla. Hjälpen ges i form av kognitiv beteendeterapi KBT, EMDR eller på annat sätt. Landstingets högkostnadsskydd gäller för upp till åtta gångers behandling hos vår psykolog/psykoterapeut och även några gånger tandbehandling hos någon av Narkosklinikens tandläkare.

Kan alla som vill få psykoterapi hos Narkoskliniken?

Ja, men du måste ha ett tillräckligt stort tandvårdsbehov för att Landstingets högkostnadsskydd ska gälla (förhandsprövning).
Vill du ha hjälp utan högkostnadsskyddet kan du få det till vanlig psykoterapitaxa.

Jag har inte någon tandläkare, kan man få komma tillbaka till er då man är färdigbehandlad?

Ja, till oss kan du komma utan någon remiss och om du vill att vi ska kalla dig i framtiden så gör vi gärna det.

Kan jag få besöka er utan att behöva göra något, bara få träffa er och se lokalerna?

Ja, du är välkommen att komma hit på ett jag vill veta mer besök. Ett sådant besök är helt gratis!

Fick du inte svar på din fråga? Kontakta oss så hjälper vi dig!