Tandimplantat – Skratta med egna tänder som sitter fast

Tandimplantat bygger på en svensk uppfinning av professor Per-Ingvar Brånemark. Redan 1965 behandlade han den första patienten som än idag har sin implantatförankrade bro kvar. Sedan dess har över 600 000 patienter världen över blivit behandlade med tandimplantat enligt Brånemarks system.

Om du förlorat en eller flera tänder kan denna/dessa ersättas med tandimplantat. Resultatet blir starka tänder som sitter fast och som känns som det vore dina egna. Du kan både tugga och skratta igen!

Tandimplantat tillverkas av titan och utformas som en skruv. Implantatet sätts in i käkbenet där det får växa fast och utgör en fast förankring för den nya tanden. När implantatet väl är på plats, kan det användas som förankring för olika slag av tandersättningar, till exempel kronor, broar eller proteser. Med implantat får du nya tänder som fungerar, ser ut och känns som egna tänder!

Nedan hittar du svar på några av de vanligaste frågorna kring tandimplantat. 

Varför gör man skruvarna av titan?

Titan är en metall som fördras väl av kroppen. Den process genom vilken benet på ett mycket intimt, ”integrerat” sätt växer in över metallen kallas osseointegration.

Hur säkra är tandimplantat?

Omfattande kliniska studier visar goda långtidsresultat med implantat. Gängorna på fixturen förankrar implantatet och bevarar benvävnaden.
På så vis bibehåller man vävnadens mjuka konturer, vilket är viktigt för att resultatet ska se naturligt ut.

Kommer de nya tänderna att kännas som mina egna?

Ja! Eftersom tandimplantaten förankras i ditt käkben fungerar de på samma sätt som dina egna tänder när du tuggar, pratar och skrattar. De flesta människor känner inte någon skillnad mellan sina egna tänder och de nya tänderna.

Kommer de nya tänderna att se ut som mina egna?

Ja! Normalt kan bara en tandläkare se skillnaden, så lika dina egna ser de ut!

Vilka implantatsystem använder Narkoskliniken?

Hos oss kan du få godkända och kliniskt beprövade implantat av marknadens alla ledande fabrikat och sorter. Vi kan behandla i ett eller i två steg.

Spelar åldern någon roll?

Normalt sett har din ålder ingen betydelse. Vad som är viktigare är ditt hälsotillstånd. Men om du ännu inte har fyllt arton år måste man kontrollera att du har växt färdigt innan du kan genomgå en implantatbehandling.

Måste jag vara utan tänder under behandlingen?

Nej, du får alltid något slag av provisorisk tandersättning. Om du måste byta ut många tänder, t ex en hel käke, får du först behandling med en helprotes (”gom”) som du får ha under en läkningsperiod om några månader. Denna behandling görs hos oss på Narkoskliniken normalt under narkos och du får protesen redan vid den första behandlingen— du behöver således aldrig gå hem tandlös. Vid behandling av enstaka tandförluster fäster man provisoriet på de kvarvarande granntänderna.

Hur många tandläkarbesök innebär behandlingen?

Det beror på ditt tandstatus och på vilken behandling som är bäst för just dig. Vissa människor behöver bara en operation medan andra behöver två. Med den inledande undersökningen, operationen, kontrollen efter operation, det protetiska arbetet och ett återbesök tar det oftast mellan sex och åtta besök innan behandlingen är färdig. Narkoskliniken kan erbjuda dig narkos för ALLA behandlingsmomenten, bra för dig som till exempel annars har stora problem med kväljningar.

Gör behandlingen med tandimplantat ont?

Narkoskliniken är en specialistmottagning för tandvårdsrädda patienter och normalt görs därför implantatinstallationerna under narkos, du känner ingenting under ingreppet. Behandlingsområdet kan efteråt vara lite svullet och kännas ömt under några dagar men för det mesta räcker det med vanliga smärtstillande tabletter efter operationen.

Vad kostar tandimplantat?

Kostnaden för behandling med tandimplantat bestäms av dess omfattning. Svar på vad som gäller just dig kan ges först i samband med undersökningen. En implantatbehandling är en investering i din framtid och livskvalitet. Att få nya tänder som känns precis som dina egna är en värdefull förbättring.
Det är en bra behandling som kommer att spara in andra framtida tandvårdsutgifter.

På Narkoskliniken, Specialistkliniken för Narkos och Behandling av Tandvårdsrädsla, är vi vana och har utbildning för att behandla även krångliga och svåra ”fall”. Tveka inte att ta kontakt med oss för en pratstund om hur vi kan hjälpa just dig!

Hittar du inte svar på din fråga? Kontakta oss så berättar vi mer!